Portul popular

Detalii cămăși populare

Portul popular

Peisajul natural humorean, în haina lui colorată cu atâta gingășie, a dezvoltat în sufletul omului un simț al armonizării culorilor, prin care creatorii de frumos și-au experimentat gândurile și sentimentele, dragostea de viață. Portul este și un rezultat al ocupațiilor tradiționale, aici, creșterea animalelor și agricultura restrânsă au furnizat materiile prime necesare confecționării pieselor de port. Prin meșteșugurile torsului, țesutului, cusutului și al vopsitului, cânepa, inul, lâna și alte materiale au fost înobilate în chip artistic în forme funcționale și estetice.
Costumul femeiesc tradițional s-a conturat de-a lungul timpului într-un ansamblu compus din ștergarul de pe cap, cămașa cu altiță, catrința, bârnețul, la care se adaugă opincile, bondița, iar pentru timpul răcoros, suman sau cojoc. Atât în orașul Gura Humorului, cât și în cartierele sale (Voroneț și Boureni), s-a conturat în timp o cămașă cu o concepție cromatică și ornamentală deosebită de celelalte zone etnografice bucovinene, aceasta putând a fi considerată cea mai valoroasă piesă de port din zonă și chiar din întreg arealul bucovinean.
Aici, în ținutul humorean, turiștii pot admira și chiar achiziționa, în orice moment al anului, frumoase exemplare de cămăși femeiești, mai ales din cartierul Voroneț, unde tradiția este încă la ea acasă.