Info Voroneț » Obiective Turistice Culturale » Fortificațiile de la Gura Humorului

Fortificațiile de la Gura Humorului

Fortificații Gura Humorului

Fortificații Gura Humorului

Fortificațiile de la Gura Humorului

În arealul orașului Gura Humorului există niște fortificații construite în secolele XVIII-XIX, aceste edificii fiind confirmate și de unele materiale găsite în Arhiva de Stat de la Viena. În total ar fi funcționat 14 forturi ce aparțineau sistemului de fortificație a orașului.
Astăzi sunt cunoscute doar o parte dintre aceste fortificații, dintre care amintim cel din punctul “La Cetate”, din partea estică a orașului și cel de “La Roata”. Cât privește fortificația de pe dealul “Cetate”, aici pot fi surprinse de ochii vizitatorului două picioare de pod, o zonă cu beciuri și fortificația propriu-zisă.
Se pare că fortificația din punctul “La Roată” era destinată pentru adăpostirea unei subunități militare austriece, ce avea drept atribuție supravegherea întregii văi a Moldovei, din acest punct deschizându-se o panoramă către partea sud-estică (spre Păltinoasa, Capu Codrului și întreaga vale a Moldovei).
O frumoasă legendă locală atribuie aceste fortificații voievodului Bogdan I, ca mijloc de apărare împotriva maghiarilor, de aici avându-și explicația denumirea “Bogdăneasa” pe care o poartă locurile unde sunt amplasate vestigiile.