Info Voroneț » Obiective Turistice Culturale » Mănăstirea Humor

Mănăstirea Humor

Mănăstirea Humor - Vedere dinspre sud-est

Mănăstirea Humor

Așezată în nordul Moldovei, la 5-6 km de orașul Gura Humorului, pe valea străbătută de apele limpezi ale rîului Humor, biserica mănăstirii, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, se înscrie printre renumitele biserici bucovinene cu fresce exterioare, care reflectă în vechimea și dăinuirea lor deopotrivă simțul estetic, adâncimea credinței creștine, gloria și melancolia destinului istoric a ființei umane de pe aceste meleaguri.
Aici au fost înălțate și au existat, pe rând, două așezăminte mănăstirești. Din cea mai veche, care datează din timpul lui Alexandru cel Bun, au mai rămas doar câteva crâmpeie de ziduri, aflate lângă drum, în centrul satului (1415m ctitor – Ioan Vornicul).
Ruinată în împrejurări necunoscute, mănăstirea a fost reconstruită în 1530, pe un nou amplasament. Inițiativa reconstruirii a aparținut Voievodului Petru Rareș, în cadrul acțiunii sale de refacere a vechilor lăcașe monahale ale Moldovei, iar construcția propriu-zisă a Mănăstirii este datorată celui mai credincios sfetnic al său – logofătul Toader Bubuiog și soției acestuie, Anastasia.
În creația artistică de tradiție bizantină aflăm echilibrul conciliator dintre expresiile eternității sau ale perenității “între celest și pământesc”, dintre spiritul etern și instabilitatea omenească, într-un singur tot.