Info Voroneț » Obiective Turistice Culturale » Statuia Olgăi Kobyleanska

Statuia Olgăi Kobyleanska

Statuia Olgăi Kobyleanska

Statuia Olgăi Kobyleanska

Scriitoarea Olga Iulianovna Kobyleanska s-a născut la data de 27 noiembrie 1863, în familia unui funcționar mărunt (de religie greco-catolică) din orașul Gura Humorului din Bucovina aflată pe atunci în Imperiul Austro-Ungar. În acest oraș, ea și-a petrecut copilăria și adolescența, iar începând din anul 1891, s-a mutat în orașul Cernăuți, unde a locuit pentru tot restul vieții.
Primele sale scrieri au fost în limba polonă, apoi în germană și abia mai apoi a optat pentru limba ucraineană, influențată fiind de cercurile politice ucrainiene.
Opera sa literară are ca temă viața țăranilor bucovineni, huțulilor și intelectualității ucrainiene. La data de 14 noiembrie 2003, în orașul natal al scriitoarei, a fost dezvelit bustul scriitoarei, o dată cu aniversarea a 140 de ani de la nașterea sa. Bustul Olgăi Kobyleanska din Gura Humorului a fost realizat în Ucraina având înscris pe soclul său semnătura scriitoarei. Acest eveniment a beneficiat de un program artistic ce a fost susținut de formații din regiunea Cernăuți și județul Suceava și de depunere de coroane. La acest eveniment, au asistat Volodimir Litvin – președintele Radei Supreme a Ucrainei, Vasili Boeciko – Consulul General al Ucrainei la Suceava, Ioan Cușnir – prefectul județului Suceava, Gavril Mârza – președintele Consiliului Județean Suceava, senatorul sucevean Ghiorghi Prisăcaru – președintele Comisiei de politică externă a Senatului României și Mircea Dobre – primarul orașului Gura Humorului.
Bustul Olgăi Kobyleanska din Gura Humorului a fost realizat în Ucraina și are înscris în relief pe soclul său semnătura scriitoarei. În fața bustului a fost amplasat pe un suport de 3 țevi metalice o tablă de culoare albă pe care au fost înscrise în limba română câteva date despre viața și opera scriitoarei de limbă ucraineană.
În decembrie 2008, tabla amplasată în fața bustului a fost revopsită în galben, numele scriitoarei fiind înscris Olga Kobylianska, mai apropiat de pronunția ucraineană.
În fiecare an, reprezentanți ai Consulatului General al Ucrainei din Suceava și ai Uniunii Ucrainenilor din România depun coroane de flori la bustul Olgăi Kobyleanska din Gura Humorului.